crossfit games

CrossFit Games: wie zijn de fitste man en vrouw ter wereld?

Houd jij van CrossFit, dan volg je de CrossFit Games vast wel. Deze wedstrijd wordt beschouwd als de ultieme test van fitheid en trekt duizenden deelnemers en toeschouwers. Maar wie mogen er eigenlijk meedoen aan deze wedstrijd? En welke oefeningen moeten ze doen? In dit artikel vertellen we je meer over de CrossFit Games en laten we zien wat jij moet doen om zelf mee te kunnen doen aan deze competitie!

Wat zijn de CrossFit Games?

De CrossFit Games zijn een wereldwijd sportevenement dat jaarlijks wordt georganiseerd om de “fitste man en vrouw op aarde” te kronen. Het werd voor het eerst gehouden in 2007 en is sindsdien uitgegroeid tot een prestigieus sportevenement. De Games bestaan uit verschillende evenementen die verschillende fysieke vaardigheden testen, zoals gewichtheffen, gymnastiek en uithoudingsvermogen. De variatie en intensiteit van de oefeningen maken het een unieke uitdaging voor CrossFit atleten.

Waar en wanneer worden de Games gehouden?

De CrossFit Games worden meestal gehouden in de zomer, eind juli of begin augustus. De locatie is sinds 2017 het Alliant Energy Center in Madison, Wisconsin, VS. Voorheen vonden de Games plaats in de Home Depot Center in Carson, Californië. De keuze voor Madison biedt een ideale mix van indoor en outdoor ruimtes die geschikt zijn voor de gevarieerde evenementen die tijdens de Games worden uitgevoerd.

Wie mogen meedoen aan de CrossFit Games?

Deelname aan de CrossFit Games staat open voor iedereen, maar het kwalificatieproces is streng en competitief. Atleten moeten eerst deelnemen aan de CrossFit Open, een online competitie die vijf weken duurt en waarin wekelijkse CrossFit workouts worden uitgevoerd en ingediend.

De beste presteerders van de Open gaan door naar de regionale competities, waaruit de topatleten zich kwalificeren voor de CrossFit Games. Er zijn verschillende categorieën, waaronder individuen, teams, masters (ouder dan 35 jaar) en tieners.

Welke oefeningen moet je doen?

De oefeningen tijdens de CrossFit Games variëren elk jaar en worden vaak pas kort voor de competitie onthuld. Dit zorgt ervoor dat atleten all-round fit moeten zijn en zich niet kunnen specialiseren in slechts enkele onderdelen. Typische oefeningen zijn onder andere:

  • Gewichtheffen (bijvoorbeeld snatches, clean and jerks)
  • Gymnastiek (bijvoorbeeld handstand push-ups, muscle-ups)
  • Cardiovasculaire workouts (bijvoorbeeld hardlopen, roeien)
  • Functionele fitness (bijvoorbeeld kettlebell swings, box jumps)

Elke wedstrijd test verschillende aspecten van fitheid, zoals kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, behendigheid en coördinatie.

crossfit games

Bekende CrossFit Games winnaars

Sinds de eerste CrossFit Games in 2007 hebben verschillende atleten de titel van ‘fitste man en vrouw op aarde’ gewonnen. Enkele bekende winnaars zijn:

  1. Rich Froning (mannen, 2011-2014)
  2. Mat Fraser (mannen, 2016-2020)
  3. Tia-Clair Toomey (vrouwen, 2017-2022)

Samenvatting

De CrossFit Games zijn uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat atleten uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. Door een mix van diverse en intensieve oefeningen worden de deelnemers getest op alle aspecten van fitheid. Of je nu een fanatieke sporter bent of gewoon nieuwsgierig naar de wereld van CrossFit, de Games bieden een spektakel dat je niet mag missen. Ontdek de wereld van CrossFit en wie weet, misschien sta je zelf ooit op het podium!

Bekijk hier de officiële website van de CrossFit Games.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *